De Micheline railbus van Michelin uit 1932.

Het grote voorbeeld.



Foto: Spoor- en Tramwezen.


Foto: Spoor- en Tramwezen.


De tekening.



Tekening: Bas Koster.


De geschiedenis in het kort.


Als bij de spoorwegen aan het eind van de twintiger jaren de inkomsten bij de locale lijnen dalen, word er gekeken naar goedkopere en kleinere voertuigen om op de kosten te besparen.
In Frankrijk waar het niet anders was, is de Société Anonyme Michelin dan al bezig met de ontwikkeling van een kleinere reiseenheid. Omdat Michelin reeds veertig jaar ervaring had met luchtbanden was het niet verwonderlijk dat het een voertuig betrof dat op luchtbanden reed. Echter voor op rails, en niet voor op de weg.
Als begin 1932 het voertuig gereed is, komen de demonstratieritten op gang. Op 9 mei 1932 staat op het station van Utrecht een exemplaar gereed voor een proefrit met de NS-directie en diverse technische NS-mensen.
Om 9:50 uur vertrok de Micheline autobus op rails, onder grote belangstelling van het publiek, voor de demonstratierit. Hierbij lag de nadruk op de snelheid van 70-80 Km/u, en werden de korte remweg en het snelle optrekken gedemonstreerd. Eveneens werd de aandacht gevestigd op het geringe gewicht, de gemakkelijke toegankelijkheid van de bagageruimte, en een toilet voorin.
Ongeveer een uur later arriveerde de Micheline met haar gezelschap in Arnhem waarna de inzittenden met een trein terug naar Utrecht werden vervoerd. Daar werd in hotel Terminus een film vertoond waarin alle aspecten nog eens uitgebreid werden belicht.
De Micheline werd echter geen succes, omdat de rubberbanden het voordeel van de geringe weerstand van stalen wielen bij lange na niet haalden. Men vreesde door deze verhoogde weerstand een toename van brandstofverbruik, terwijl men juist op zoek was naar een goedkopere oplossing.
De NS hebben de Micheline dus niet aangekocht. Maar het feit blijft dat hij in Nederland heeft gereden.
Voor de ERMS reden genoeg om dit historisch voertuig in de collectie op te nemen.
Met dank aan Martin van Oostrom.




Het model.

   De bouw.
Voor de wielen van dit model heeft een vrachtwagenmodel het loodje gelegd. Voorzichtig van de as gehaald, de achterzijde van de velg afgevijld om er een rond plaatje op te lijmen. Dit plaatje is zover teruggevijld dat het een flens kon worden.
De zijwanden van de oplegger zijn gemaakt 0,5mm styreenplaat. Voorzichtig uitgesneden.
Ook de neus van de truck ligt al te drogen. Ook deze is gemaakt van hetzelfde materiaal.
Voorzichtig in vorm gebogen onder een warme haarföhn.
De kap van de truck heeft vorm gekregen door de cabine aan de neus te lijmen.
Als u goed kijkt kunt u de roosters en de grill onderscheiden.
De spatborden, die op de vorige foto al klaar lagen, zijn gemonteerd. Nu kan er een begin worden gemaakt met het dak.
De kap van de oplegger is grotendeels klaar.
Het onderstel is al zo goed als klaar. Voor de aandrijving is Fleischman locomotief Anna gesloopt, aangepast en hergebruikt.
Hij staat op zijn wielen. De proefrit is naar volle tevredenheid verlopen.
Nu kan het dak er op.
Dak er op. Ook op de cabine.
Nog een aantal detail aangebracht.
Nu is de verlichting aan de beurt.
De binnenverlichting zit er in, en de front en sluitlichten zijn eveneens gemonterd.
Daartoe zijn een paar Leds behoorlijk terug gevijld om ze klein en plat genoeg te krijgen. Vooral het rode licht aan de achterzijde heb ik behoorlijk plat weten te krijgen.
Op kleur gebracht, en voorzichtig de biezen aangezet.
Klaar voor de belettering.
De decals zijn geprint met een inktjet printer op wit decalpapier.
Voorzichtig uitgesneden en verder als gewone waterdecals opgebracht.
Omdat de kleur van de letters heel licht zijn zitten er veel meer witte dan gele pixels in. Dit gaf op het model een nagenoeg transparant effect, waardoor de tekst helemaal weg viel. Dus geprint op wit decalpapier en naderhand de dunne witte randjes bijgewerkt.
Dit is nu het resultaat.
Nu kan er een begin worden gemaakt met de beglazing. Daarna kan hij terug op het onderstel.


   Dit model is gebouwd in schaal 1:87 (normaalspoor). Gebruikte materialen zijn met name Polystyreen (in plaat en profiel).