Halte gebouw Leusden.


Het grote voorbeeld.Dit is een standaard baanwachterswoning van de Staatsspoorwegen langs dit traject. Deze woning had nog andere functies. Zo diende het als haltegebouw, en had het, in de vorm van een kleine aanbouw, een voorziening voor de verkoop van plaatsbewijzen.
En let eens op die prachtige bel voor het huisje.


De tekening.


Deze tekening laat de standaard uitvoering van de Staatsspoorwegen zien.Deze tekening laat de ligging van de halte zien. Aan de andere kant van het spoor, het grijze vlakje, is boerderij de Zuidwind.


De bouw.
Het eerste begin na de research is het bekijken van de tekeningen. Ik kreeg van iemand die in dit huisje geboren is de kopien van de orginele tekeningen.
Het maken van de eerste onderdelen kost wat tijd, maar uiteindelijk liggen ze dan op tafel.
Ik heb gebruik gemaakt van 2mm styreenplaat met daarop steenprofiel gelijmd van hetzelfde materiaal.
Omdat het hier gaat om standaard Staatsspoorwegen wachterswoningen, met hier en daar kleine afwijkingen, heb ik van alle onderdelen gietmallen gemaakt. Vandaar die 2mm.
Dit maakt het bouwen van toekomstige modellen wat gemakkelijker en sneller.
Het eerste model, de halte zelf, zit reeds grotendeels in elkaar.
Dit moet nu eerst op kleur gebracht worden, voordat we verder kunnen met het aanbrengen van de raampartijen en het dak.
Om een goede steenstructuur te krijgen schilderen we eerst het model in de steenkleur. Dit laten we goed drogen. Dan brengen we in delen de kleur van de voeg aan. Niet het hele model in n keer, dan droogt het teveel in. Dan vegen we met een niet al te zachte doek (een oud T-shirt is perfect) de verf weer van het model. Nu blijft de tweede kleur in de voeg achter, en geeft een uitstekend effect.
Voor de groenaanslag op het dak en de muren heb ik dezelfde techniek gebruikt. Alleen met dit verschil, dat niet het hele oppervlak met groene verf is behandeld.
Het nummer van de wachterswoning kan erop. Nu nog even mat spuiten met vernis, dan kunnen de raampartijen erin. Deze liggen al voorbewerkt klaar.
Oh ja. De muurankers zijn gemaakt uit 0,5mm profiel.
Het model van de halte is nu voltooid.
Het is klaar om geplaatst te worden.
Heel duidelijk is hier het loket in de uitbouw te zien. De vrouw van de baanwachter had de verkoop van de plaatsbewijzen voor haar rekening genomen.
Van het afval materiaal was ik in staat om die prachtige bel ta maken.


Het model.

Het model is geplaatst.
Links op de foto is een van de twee abri's te zien. Elders meer hierover.
Gebouwd in schaal 1:87. Gebruikte materialen zijn polystyreenplaat- en profiel.