Perronlantaarn.






























Foto: Het Utrechts Archief.

Deze prachtige perronlantaarn, gefotografeerd in Sittard, heeft model gestaan voor de lantaarns die op de perrons van halte Leusden geplaatst zijn.



De bouw.
De basis is een 2mm hol messing pijpje. Hier heb ik voor gekozen omdat daar precies een dun snoertje doorheen kan.
Op deze basis wordt met 0,13mm styreen een kokertje gewikkeld en tussen de wikkelingen gelijmd. Een van hetzelfde materiaal gesneden strookje vormt de voet van de lantaarn.
Om het onderste deel van de lantaarn te versieren heb ik hele smalle strookjes van het dunne styreen gesneden. Ze zijn niet over de gehele lengte verlijmd, zodat ik de bovenkant iets naar buiten kon buigen.
De bovenkant van het onderste deel is voorzien van een aantal op elkaar gestapelde styrenen ringetjes van diverse diameters. Dit geeft een decoratief effect.
De voet wordt nog voorzien van een extra ring. Hierdoor kan hij straks op vorm gevijld worden.
Om het bovendeel van de paal vorm te geven wordt eerst een kokertje aangebracht. Vervolgens wordt er met een 1mm vierkant profiel een spiraal op gelijmd. Dit wordt na harding met een rond vijltje bewerkt tot het lijkt of dit deel zo door de fabriek gegoten is.
Als dit klusje geklaard is, ziet het er zo uit.
De bovenkant van de paal moet worden voorzien van een steun voor de lantaarnkap en de ladder van de lantaarn-ontsteker.
Deze onderdelen worden uit styreen van verschillende diktes gemaakt. Voor de laddersteunen is gebruik gemaakt van messingdraad.
Voor de lamp in de lantaarn gebruik ik een led. De pootjes van de led buig ik met een klein rond tangetje in de vorm van de poten van de kap. Een nietje wordt in dezelfde vorm gebogen en onder tegen de led gelijmd.
Aan de pootjes van de led wordt nu een snoertje gesoldeerd. Met een beetje donkergroene verf is hij klaar om op de paal te worden gemonteerd.
Heel voorzichtig worden de snoertjes door het messing buisje geschoven. Omdat de soldeerpuntjes mee geschilderd zijn kan ik de lamp op de paal lijmen zonder kortsluiting te maken.
Ook worden nu de ringen gemaakt waarmee de laddersteunen aan de paal worden bevestigd.
Het wordt tijd voor de lampekap. De bodem wordt gesneden uit 0,5mm styreen, en voorzien van een gat dat precies over de led past. De hoeken worden met een figuurzaag een klein stukje ingezaagd om de stijlen straks in te lijmen. Het dak van de kap wordt gemaakt van vierkantjes van verschillende afmetingen. Deze worden op elkaar gelijmd en gevijld tot een piramidevorm.
De stijlen kunnen er in, en de kap kan worden gepast. Met een rond profiel en een knopspeld wordt de schoorsteen gemaakt.
De kappen zijn zover dat ze een likje verf krijgen.
De glaszetter heeft een zeer speciale manier om oud glas te imiteren. Hij gebruikt Kristal Klear. Heel voorzichtig wordt het met een cocktailprikker op het materiaal aangebracht. Als dit droog is, word op dezelfde wijze een tweede laagje aangebracht. Door de inwerking in het eerste laagje krijg je het effect van oud glas.
Duidelijk is het effect van oud glas te zien.
De lantaarns zijn klaar om geplaatst te worden. Onder de baan is een plaatje gemaakt met de voorschakelweerstanden. Hierop worden de snoertjes gesoldeerd.


De lantaarns zijn geplaatst en aangesloten.

























Gebruikte materialen zijn styreenplaat 0,5mm en messing profiel.