Het seinhuis van Meerssen in gebruik bij de ERMS.
Het grote voorbeeld.

De bouw.
Bij gebrek aan een tekening zullen alle afmetingen aan de hand van foto's gemeten moeten worden.
Het uitgangspunt is een deur. Deze zijn in de meeste gevallen zo'n 200 x 85 cm. Zo is er eenvoudig een werktekening te maken
Het begin is een plaat styreen van 0,5mm. Hieruit worden alle onderdeeltjes gesneden. Om dikte en relief te krijgen worden er meerdere lagen op elkaar gelijmd. Op deze wijze is er de mogelijkheid om bijna alle vormen te maken. Hier is het voorbeeld van wat dikkere H-balken, die uit lagen zijn opgebouwd.
Het stalen onderstel is zo ontstaan. Ook zijn er eenvoudig gebogen delen te maken.
Voor de houten vloer bovenop dit onderstel is er gebruik gemaakt van 1mm dikke houten roerstokjes. Hier zijn smalle strookjes van gesneden en op een plaatje styreen geplakt. Later met wat beits op kleur gebracht.
Door het samenvoegen van op maat gesneden stripjes in één of meerdere lagen is er vorm gegeven aan de vier wanden van het seinhuis.
Het pannendak is vervaardigd volgens de beproefde golfkarton methode. Een beetje fijn golfkarton wordt met een speciaal gemaakt stukje gereedschap op vaste maten langs een liniaal ingeritst. Zo ontstaat het dakpannen effect.
De kopse afwerking is ook weer uit strookjes opgebouwd.
De stalen trap is eveneens uit styreen gemaakt. Afgewerkt met van messingdraad vervaardigde trapleuning. De treden zijn gemaakt van doordrukstrips van medicijnen. Eerst grijs geverfd, en later met een heel fijn schuurpapiertje enigszins bewerkt. Zo zien ze er wat versleten uit.
De kettingen waarmee de wissels worden omgetrokken had ik nog over van een ander project.


Het model.

Dit model is gebouwd in schaal 1:87.
Gebruikte materialen zijn 0,5mm polystyreenplaat, messing draad en ketting.