De ramen en deuren.
Ook voor de raam- en deurpartijen heb ik gekozen voor het zelf snijden van profielen. En omdat er zo'n 34 van deze partijen in het gebouw voorkomen is het een stuk goedkoper. Alleen voor de siersteunen bij een klein aantal ramen heb ik gekocht rond profiel gebruikt.
In een mal worden alle profielen tot een geheel gemaakt. Van 4mm tot 0,5mm en alle vensterbanken. Het is wel veel werk, maar het loont.
Voor de sierblokken die de bovenplaten dragen heb ik twee rondprofielen gebruikt. Een van 1,5mm en een van 1mm. Deze zijn op elkaar gelijmd en later in een mal op maat gesneden.
Vervolgens aangebracht op de raamstijlen.
Voor de glaslatten heb ik uit een vel van 0,5mm styreen een aantal stroken van 0,5mm gesneden.
Ik moet er wel even bij vertellen dat dit niet te snel gesneden moet worden. Dit om te voorkomen dat ze krom worden. Haal het mes rustig een flink aantal keren over het materiaal. Op deze manier blijven de profielen recht.
Vervolgens aanbrengen op de juiste plaats, en zo'n raam krijgt gelijk smoel.
Nu is het tijd om de ramen en deuren op kleur te brengen. Omdat er nagenoeg geen informatie over de kleuren bestaat moet ik ook hier weer uitgaan van wat er in die tijd gebruikelijk was bij dit soort gebouwen. Ik ben uitgegaan van de kleuren van zandsteen en leisteen. Voor de deuren en glaslatten ben ik uitgegaan van de kleur van gelakt, in die tijd veel gebruikte, tropisch hardhout. Een beetje roodbruin.


    Het eindresultaat. Vlak voor de ramen en deuren in het gebouw worden geplaatst wordt het glas gezet.
    Het glas is net als bij de perronramen verouderd door er voorzichtig met een plat penseel met verdunde houtlijm aan de
    binnenkant overheen te strijken.