De bouw van de straatlantaarns.
Het ronde messing wordt gekozen omdat er een led moet worden gebruikt. En messing is stroomgeleidend, dus zeer bruikbaar voor de verlichting. Om dit messing pijpje wikkelen we een strookje styreen van 0,3mm met een druppel lijm tussen de wikkelingen. Hier kom ik in een later stadium op terug.
De kap van de lantaarn wordt gemaakt van transparant styreen van 0,4mm. Eerst maak ik een uitslagtekening. Deze kopiëren we een paar maal. Daar leggen we een stuk transparant styreen op en zetten we vast met tape.
Nu snijden we de vouwlijnen één keer in, en de vorm snijden we verder uit. Doe dit rustig en met veel geduld. Probeer niet in een of twee sneden door materiaal te gaan. Doe er gerust vijf of zes keer over. Het wordt er alleen maar mooier door. Vouw nu de kap in elkaar en zet de wanden met tape vast. Vervolgens halen we een heel dun penseel met heel weinig lijm over de hoeken van de kap. Gebruik niet te veel lijm, want de meeste lijmen geven hele nare dampvlekken.
Het dak van de kap is gevormd uit twee vierkanten die iets groter zijn dan de kap. De basis is 1mm dik, en het schuine deel is 0,5mm en is diagonaal ingesneden. Op de 1mm leggen we een stukje van 1x1x1mm. Dan lijmen we voorzichtig het dunne deel op de basis. Door de insnijding neemt het tijdens het aandrukken vanzelf de juiste vorm aan.
Als dit gedroogd is werken we het met een fijn vijltje netjes af. In het midden, precies op de punt boren we een klein gaatje zodat daar een 0,5x0,5mm profieltje in past. Van mijn kleindochter mocht ik een paar kleine kraaltjes gebruiken voor de afwerking. In het gaatje van een kraal lijmen we het 0,5x0,5mm profieltje. Later lijmen we dat in het gaatje in de kap.
De paal van de lantaarn is messing buis. De ledjes komen uit een kerstsnoer. De ledjes worden met één kant aan het buisje vast gesoldeerd. De andere kant krijgt een dun snoertje dat precies door het buisje past.
Blijf wel alles testen, want later herstellen gaat hééééél lastig.
De kapjes krijgen op de lijmranden nog een stripje styreen van 0,5x0,5mm als zijnde glaslatten. Doe dit heel voorzichtig met zo weinig mogelijk lijm. En voorzie het stripje van lijm, en niet het transparante materiaal.
Als nu de kapjes en andere onderdelen op de messing buisjes worden geplaatst is meteen duidelijk waarom eerst wat styrenen pijpjes werden gemaakt. Hiervan kon ik terwijl ze nog om het buisje zitten ringetjes snijden om zo de kap en de laddersteun van montage ringen te voorzien. Bij de laddersteun wordt er heel voorzichtig een gaatje in gemaakt zodat er messing of een styrenen staafje in gelijmd kan worden. Aan de uiteinden van de staafjes wordt een druppel secondelijm in gelvorm aangebracht. Dit vloeit niet weg, en blijft na droging (ongeveer 30 minuten) zijn vorm behouden.
De console waarop de lantaarn komt te staan is wederom gemaakt van styrenen strips. Verlijmd in molenwiek verband. Zo kun je alle zijkanten in dezelfde afmetingen snijden. Afgewerkt met 0,5x1mm strips komt er een prachtige vorm in. Op de bovenkant wat vierkante plaatjes voor het reliëf, en een blokje die als halve bol is gevijld. Aan de onderkant een 2mm plaatje als straatbevestiging.
Nu nog een kwastje verf en hij is klaar. De paal en de witte delen van de kap worden zijdeglans zwart. Het console mag een matte grijze granietkleur krijgen.


   De bouw van de wandlantaarns.

Aan de kopse kant van de beide vleugels is een wandlantaarn aangebracht.

De basis van dit model is een pipet. Voorzichtig zagen we de punt eraf. Vervolgens nog een stukje zodat we een taps toelopend kokertje overhouden waar net een led in kan. Aan de ene poot van de led solderen we een stukje messingdraad van 0,4mm. Aan de andere poot een stukje dun draad wat we uit een stuk snoer trekken. Zorg er wel voor dat deze draad goed in een laagje lak komt te zitten, want kortsluiting willen we niet.
Een stukje papier om een freesje heen gewikkeld vormt het dakje van de lantaarn.
Van het messingdraad vormen en solderen we ook de wandhouder waar de lantaarn aan komt te hangen.
Nadat er aan het messingdraad wat aan de led vast zit een klein lusje is gebogen hangen we de lantaarn aan de wandhouder. Met een klein beetje soldeer wordt de lantaarn vast gemaakt aan de houder. Dit zorgt voor een goed elektrisch contact. Aan de zijde die door de muur gaat wordt ook een stuk draad gesoldeerd.
Nu kunnen we de lantaarn afwerken door met dunne strips de glasprofielen aan te brengen.
Het dunne draadje draaien we met een paar slagen om de wandhouder. We zetten het vast met zwarte verf. Niet met secondelijm of zo, want dat lost de verf op.
Samen met het draadje aan de wandhouder zorgen ze voor de voeding. In het gebouw komen de voorschakelweerstanden.
De lantaarn bevestigd aan de muur van het gebouw.


   De bouw van de perron lantaarns.




De lantaarns boven de perrons worden op dezelfde wijze gemaakt. Het aanbrengen onder de perronkap is uiteraard anders. De lantaarns worden aan een soort ringleiding vast gesoldeerd. Ook voor deze lantaarns worden de voorschakelweerstanden in het gebouw ondergebracht.


    Hier het effect van de lantaarn boven het ronde perron. Voor de foto nog even wat Preisertjes erbij gezet.